Seuraavassa on kuvaus, yksinkertaisesta valaisusta, jolla on seuraava kuva on kuvattu.

Valaisu on luotu kynttilöiden sekä periaatteessa yhden salaman avulla. Siksi periaatteessa yhdellä salamalla, että kameran päällä on ollut toinen salama ohjaussalama (master), joka on ohjannut pääsalamaa (slave). Salamoina on ollut Canon Speedlight 580II salamat, joista toinen on asetettu master tilaan ja toinen slave tilaan. Molemmat salamat olivat manuaalitilassa, kuten myös kamera.

Jalustalla oleva slave salaman eteen pystytin 60x60cm softboxin, jotta saisin aikaiseksi pehmeää valoa. Valitsin softboxin sateenvarjojen sijaan, jotta pystyisin rajaamaan paremmin mihin valo lankeaa ja näin pääsisin myös “hajavalosta” paremmin eroon.

Valotusajan mittasin kynttilöistä, koska halusin niiden tuottamaa valoa myös mukaan kuvaan. Aukon olin valinnut jo heti kättelyssä, koska halusin mahdollisimman lyhyen terävyysalueen. Tästä syystä aukoksi valitsin 2.8. Kamerasta ruuvasin ISO-arvoksi 200. Näillä asetuksilla valotusajaksi muodostui 1/50, jotta saisin riittävästi kynttilöiden valoa mukaan.

Salaman säätämisessä lähdin liikkeelle siitä, että asetin ensin softboxin takana olevan salaman “puolitehoille” eli tässä tapauksessa 1/32. Tällöin minulla on vielä riittävästi nostaa sekä pudottaa salaman tehoa.

Koska en halunnut master-salaman vaikuttavan juurikaan valmiiseen kuvaan laitoin aluksi sen tehoksi 1/64. Tämä oli kuitenkin liikaa, haluamani lopputuloksen kannalta, joten minun piti pudottaa tehoa.

Näin salamoiden tehoiksi muodostui seuraavat:

  • Slave (jalustalla): 1/32
  • Master (kameran päällä): 1/128

Käytetty kamera kuvauksessa oli Canon EOS 1D Mark II ja objektiivina oli Sigman 50mm f1.4.

Valaisusta löydät kaavion osoitteesta http://bit.ly/f2aoZM.