Seuraavassa on muutama vinkki valaisuun. Vinkit on kerätty erilaisista keskustelufoorumeilta sekä omia kokemuksen kautta löytyneitä vihjeitä.

Vasemmalla kuva ilman heijastinta ja oikealla kuva heijastimen kanssa.

Laita oviaukkoon valoa läpäisevä kangas ja kuumavalot (esim. raksahalogeenit, työvalo tms.) viereiseen huoneeseen. Tällä tavoin saat tehtyä helposti ison tasovalon, joka antaa tasaisen “varjottoman” valon.

Saman asian ajaa, jos laitat läpäisevän kankaan ikkunan eteen, ja käytät näin ollen ikkunaa isona tasovalona. Tämä tietenkin edellyttää, että ulkona ei ole pimeää.

Oikealla olevassa kuvassa on esimerkki tällaisesta valotuksesta. Päävalona on luonnonvalo. Se tulee ikkunasta, jonka edessä on valkoinen lakana. Toisessa kuvassa varjopuolelle on laitettu heijastin, tässä tapauksessa valkoinen A3-paperi, jolla saadaan varjopuolta hieman avattua. Malli ei ole kaksinen. Kuvauksessa on käytetty vitkaa.

Window Light Portraits

Valomaalattu. Tilan tulee olla pimeä, kun lähdet maalaamaan kohdetta valolla.

Styroksia, valkoista paperia, sanomalehti, tms. heijastimina. Heijastimia tarvitset siihen, että voit antaa täytevaloa varjopuolelle. Tällöin voit kuvata yhdellä valonlähteellä ja korvata täytevalon heijastimella.

Heijastimien avulla saa sanan mukaisesti heijastettua valoa mallin/kohteen varjopuolelle. Näin saadaan esim. muotokuvissa luonnollisempi kuva ja turhat varjot leuan alta pois.

Käytä kuvatessa ja valoa rakentaessa/suunnitellessa tummia vaatteita. Muuten saatat sotkea vaatteidesi heijastuksilla lopputuloksen.

Suunnittele kotistudiosi niin, että siellä on hyvä ilmanvaihto ja tarvittaessa myös jonkilainen tuuletin.

Tuulettimella saat hiukset hulmuamaan ja hapen liikkumaan. Sumutinpullosta saat hikistä tunnelmaa.

Hyvä, tehokas taskulamppu on myös oiva väline valomaalaukseen. Kannattaa kokeilla.

Ongelmana on se, että valotusajan tulee olla melko pitkä, joka tarkoittaa sitä, ettei malli saisi tuona aikana liikkua.

Muita valaistusideoita voi kokeilla vapaasti, vain mielikuvitus on rajana tässä asiassa. Hyviin lopputuloksiin pääsemiseen ei tarvita kalliita laitteita, kuten edellämainituista vinkeistä huomattiin.

[youtube zQBa2y9NYIE nolink]