Kuvänkäsittely esimerkki

Seuraavassa on muutamia vinkkejä henkilökuvaukseen, joita olen itse kantapäänkautta oppinut. Lisäksi olen kerännyt tänne vinkkejä, joihin olen törmännyt erinäisillä keskustelufoorumeilla.

Jos kuvattavalla on kamerakammo (noin 90% ihmisistä), niin kaiva kamera etukäteen esiin, laita se vaikka pöydälle kuvattavan ja itsesi väliin linssi vähän kuvattavan suuntaan, juttele mahdollisimman rennosti jonkun aikaa.

Toinen hyvä keino on, että haastattelun aikana ottaa muutaman kuvan, jotta kuvattava olisi rennompi sitten haastattelun jälkeen, kun varsinainen kuvaus alkaa.

Kuvaa kuvattavan silmän korkeudelta. Tällöin ei tule mitään vääristyksiä mittasuhteisiin. Olettaen että et kuvaa superlaajakulmalla.

Älä ota “suurennettuja passikuvia”, vaan seuraa kuvattavaa ennen kuvaamista ja etsi hänestä sitä, mikä on juuri hänelle luonteenomaista. Yritä tallentaa se kuvatessa.

Laita kuvattava tekemään kuvissa jotain.

Kuuntele kuvattavaa.

Kerää kaikkialta – myös valokuvauksen ulkopuolelta – ideoita ja harjoittele niiden toteuttamista, mutta älä käytä niitä ennen kuin niiden aika tulee.

Hanki yleissivistystä. Lue. Keskustele. Käy taidenäyttelyissä. Laajenna tuttavapiiriäsi. Mieti ikuisuuskysymyksiä.

Ei voi saada aikaan hyviä kuvia ellei ole mitään sanottavaa eikä tähän oma sisäinen maailma yksinään riitä.

Älä sorru kamerakuskiksi, vaan valokuvaa = älä asennoidu kuvaamiseen kamera-nimisen teknisen välineen käyttäjänä, vaan luovan, mielikuvitusta ja teknistä osaamista vaativan viestinnän piiriin kuuluvan taidemuodon toteuttajana.

Kuivaharjoittele laukaisemista, ideointia, sommittelua… kaikkea.

Pyydä maallikoilta mielipiteitä kuvistasi – mieluiten sellaisilta, jotka eivät pidä sinusta!

Pyydä asiantuntijoilta mielipiteitä mistä tahansa kuvista.

Seuraa valokuvausta äläkä pelkästään välineitä. Miehillä on tapana suhteutua kaikkeen välineorientaation suunnalta. Koita unohtaa välinekeskeisyys.

Älä ikinä suhtaudu ylimielisesti kehenkään sen takia, että tuo toinen ei ymmärrä suurta nerouttasi. On mahdollista, että tuo toinen ymmärtää sinua paremmin “suuren neroutesi” todellisen luonteen. Loistosuoritukset nousevat siitä, että on nöyrä elämän ja suoraselkäinen ihmisten edessä.

[youtube IdcdWkc7xEI nolink]

Lisää tietoa aiheesta: