Seuraavassa on muutama valotusaikaan sekä aukkoon liittyvä tehtävä.

Muista perustella vastauksesi.

  1. Kuinka aukko, valotusaika sekä polttoväli vaikuttavat kuvaan?
  2. Miten saan kuvaan lyhyen syvyysterävyysalueen?
  3. Miten saan kuvaan suuren syvyysterävyysalueen?
  4. Jos oikea valotus saavutetaan ajalla 1/125 ja aukolla 4, mikä aukko tulisi valita pariksi ajalle 1/30, jotta valon annos pysyisi samana?
  5. Jos oikea valotus saavutetaan ajalla 1/250 ja aukolla 2.8, millainen on kuva, jos ajaksi valitaankin valotusmittarin suosituksesta huolimatta 1/60?
  6. Mikä ero on valokuvissa, kun ne on otettu samalta paikalta samasta kohteesta samalla objektiivilla ja samalla herkkyysasetuksella, mutta toisessa kuvassa on käytetty aukkona f 2.0 ja toisessa f 11 olettaen, että molemmilla aukoille on valittu oikean valotuksen tuottava aika?
  7. Käy kokeilemassa Ylen digikuvauskurssin alta löytyvää kamerasimulaattoria. Kyseisellä simulaattorilla pääset kokeilemaan valotusajan sekä aukon merkitystä kuviin.
    Toimiakseen simulaattori vaatii Java pluginin asennuksen koneelle.
  8. Lue päivän lehtiä (paperi- ja verkkoversiot käyvät). Valitse kolme (3) kuvaa ja analysoi niitä valon, käytetyn syvyysterävyyden, sommittelun ja kuvakulman suhteen. Kerro millaista valoa kuvassa on mahdollisesti käytetty ja millaisen kertomuksen/tunnelman syvyysterävyys, sommittelu ja kuvakulma tuovat kuvaan.