Ohjeet

Vaikka miehille ohjeiden lukeminen onkin hankalaa, niin ne eivät ole paketissa turhaan. Ohjeisiin kannattaa tutustua, jotta kameran toiminnot tulevat tutuiksi.

Jokaista otettua kuvaa edeltää joukko valintoja, osa näistä valinnoista on tietoisia ja osa tiedostamattomia. Tällaisia tiedostamattomia valintoja ovat yleensä mm. käytetyn polttovälin, aukon sekä valotusajan valinta, kun taas tiedostettuja valintoja on rajaaminen sekä sommittelu. Näin ainakin silloin jos luotetaan pelkästään kameran automatiikkaan. Yleensä kameran automatiikkaan voimmekin luottaa melko huolettomasti. Nykyisin useimmissa tilanteissa täysin automaattisilla asetuksilla onnistutaan hyvin, mutta jos kuvaustilanne on hieman normaalista poikkeava, automatiikka ei enää toimikaan kovinkaan hyvin. Tästä aukeaa kuva, jossa on kuvattu perinteisen järjestelmäkameran rakenne. Linkistä aukeava kuva löytyy myös Valokuvaajan Suuresta tietokirjasta, jonka on kirjoittanut John Hedgecoe.

Jokaisella on varmasti monta kuvaa joissa kohde onkin aivan tumma tai kohde on ns. palanut puhki, eli on ihan valkoinen katso oheinen kuva. Tämä on melko yleinen ongelma. Ongelma tulee ajankohtaiseksi hämärässä kuvattaessa, jolloin automatiikka päättää ottaa mukaan salaman. Salaman teho ei ole järin suuri, ja tästä syystä kaukaisemmat kohteet ovatkin usein tummia. Todellisuudessa salaman teho riittää hyvin noin 1 – 2 metrin päähän kamerasta. Mikäli haluat kuvata iltahämärässä, etkä halua pilata kuvaan välittyvää tunnelmaa, voit kokeilla kamerastasi löytyvää yökuva-aiheohjelmaa, joka käyttää pitkää valotusaikaa ja suhteuttaa salaman tehon vallitsevaan valoon. Näin saat kohteen valoisaksi ja tunnelma välittyy myös kuvasta. Kun käytät yökuva-aiheohjelmaa muista tukea kamerasi kunnolla tärähdysten välttämiseksi.

Oikein valotettu kuva

Oikein valotettu kuva

Yli valotettu kuva

Yli valotettu kuva

Tie valokuvan luovaan maailmaan alkaa oman kameran tuntemisesta. Mitä automatiikka mahdollistaa ja kuinka sitä voi ohjata.
Lähde: Digifotokoulu, Pekka Punkari