Replacement

Kuvassa olevien roskien poistoon löytyy Photoshopista monta erilaista työkalua, joilla ne voidaan poistaa.

Roskien poistaminen voidaan tehdä joko ennen värinkorjailuja tai niiden jälkeen. Kuitenkin se kannattaa tehdä aina ennen kuvakoon muutosta sekä kuvan terävöitystä.

[vimeo 10716625 nolink]

Paikkaustyökalu

Paikkaustyökalulla valitaan ensin jollain valintatyökalulla tai Patch Tool:lla itsellään, korjattava kohta, jonka jälkeen aluevalinta siirretään kohtaan, josta korjaus halutaan tehdä. Värisävyt yms. Photoshop pyrkii korjaamaan.

 1. Zoomaa kuvaa n. 200 – 300%:n kokoon roskan kohdalta, jonka haluat poistaa
 2. Valitse työkalupaletista Patch-työkalu (J). Tämä työkalu ei sovellu, jos roska rajautuu vaaleaan/tummaan pintaan.
 3. Tarkista, että Option-palkissa on valittuna kohta Source
 4. Valitse kuvasta poistettava kohde paikkaustyökalulla siten, että taustaa tulee mukaan.
 5. Vedä rajattu alue paikkaustyökalulla kuvan sellaiseen kohtaan, josta haluat siirtää korjaavat tiedot roskan päälle
 6. Irroittaessasi hiiren painikkeen, Photoshop tekee korjauksen.

Kloonaava leimasin

Toinen vaihtoehto roskien poistoon on Clone Stamp Tool. Tämä toimii siten, että sinun tulee ensin valita lähde, jonka jälkeen maalataan roskat piiloon.

CS3:sta lähtien kloonaavasssa leimasimessa on ollut mukana muutamia kloonaamista parantavia ominaisuuksia. Uutta on mm. mahdollisuus tallentaa aiemman yhden näytekohdan sijaan viisi lähdettä.

Leimasin toimii siten, että se siirtää pikseleitä näytteenottopisteestä maalauspisteeseen. Tästä syystä näytteenottopiste kannattaakin valita siten, että sen väri ja sävyt ovat mahdollisimman lähellä maalauspisteen värejä ja sävyjä. Photoshop ei tee mitään “sovitusta”, eli sävyjä ei korjata maalauspisteeseen paremmin sopiviksi.

 1. Valitse työkalupaletista Clone Stamp (S)
 2. Säädä siveltimen koko ja kovuus. Siveltimen tulee olla oikean kokoinen suhteessa kloonattavaan lähteeseen. Yleensä kloonaamiseen parhaiten soveltuu pehmeä tai puolikova sivellin.
  Siveltimen kooksi kannattaa valita hieman pienempi kuin poistettava kohde on.
 3. Napsauta Options-palkista rasti pois kohdasta Aligned (tasattu)
 4. Tuo näkyviin Clone Source -paletti.
 5. Valitse näytteenottopiste valitsemalla Alt-näppäin pohjaan painettuna jokin kohta kuvassa. Kun painat Alt-näppäimen pohjaan, hiiren kursori muuttuu kohdistusristikoksi. Kohdistusristikko näyttää, mistä kohtaa näytteenottopistettä ollaan valitsemassa.
 6. Tämän jälkeen ala maalaamaan roskaa, jonka haluat poistaa.

Korjaussivellin

Korjaussiveltimen avulla voidaan helposti poistaa kuvassa olevia pieniä roskia. Kloonaus työkaluun verrattuna korjaussivellin on huomattavasti viisaampi, sillä se pyrkii säilyttämään korjattavan kohdan sävyn alkuperäisenä.

 1. Valitse työkalupaletista Healing Brush (J)
 2. Valitse siveltimen kooksi vastaavan kokoinen tai hieman isompi sivellin kuin korjattava kohde on
 3. Paina Alt-näppäin alas ja napsauta hiirella kuvassa sitä kohtaa, josta haluat siirtää pikseleitä korjattavaan kohtaan.
  Kohdealue kannattaa valita mahdollisimman läheltä korjattavaa kohtaa.
 4. Maalaa korjaussiveltimellä korjattava kohta.
 5. Kun vapautat hiiren painikkeen, Photoshop korjaa siirretyn kuvan sävyalueen vastaamaan korjattavaa kohtaa.
 6. Toista korjaus kaikkiin roskiin.

Yksityiskohtien korjailu

Yksityiskohtia voidaan korjailla monella eri tavalla. Yksityiskohtia voidaan korjata esimerkiksi spottikorjaussiveltimen (Spot Healing Brush), punasilmäisyyden korjaimella (Red Eye Tool) tai värin vaihtimella (Color Replacement Tool).

Spottikorjaussivellin

Spottikorjaussivellin soveltuu erityisen hyvin tilanteisiin, joissa halutaan korjata jotain pieniä yksityiskohtia. Tällaisia yksityiskohtia ovat näppylät tai luomet.

 1. Valitse Spot Healing Brush (J)
 2. Valitse Options-palkista sopiva sivellinkoko sekä kohteen mukaan joko Proximity Match (läheisyysvastaavuus) tai Create Texture (luo pintakuvio)
 3. Jos korjattava kohde on pieni, sinun tulee vain klikata sitä. Tällöin Photoshop poistaa virheen ja korvaa sen virheen ympärillä olevilla pikseleillä. Mikäli kohde on isompi, voit maalata kohteen.

Punasilmäisyyden korjaus

Sellaista valokuvaajaa ei olekaan, joka ei olisi törmännyt punaisiin silmiin valokuvissa. Kuvankäsittelyssä tämä on helppo korjata. Tätä “ongelmaa” varten Photoshopissa on erityinen Red Eye Tool.

 1. Valitse Red Eye Tool (J)
 2. Napsauta punaisten pupillien keskikohteessa tai piirrä alue, jonka sisään pupilli jää. Sinun tulee käsitellä jokainen silmä erikseen.
 3. Photoshop korjaa pupilin punaisuuden.

Kohteen värin vaihtaminen maalaamalla

Replacement

Korvattavan värin on hyvä olla mahdollisimman paljon erisävyinen kuin muut sävyt kuvassa.

Melko usein törmätään sellaiseen tilanteeseen, että halutaan muuttaa kohteen väriä joksikin toiseksi kuin mitä se on. Kuten monet muutkin asiat kuvankäsittelyssä, voidaan tämäkin tehdä monella eri tapaa. Tässä kuitenkin esiteltynä tapa, jossa hyödynnetään Color Replacement -työkalua.

Kyseisen työkalun toiminta perustuu puhtaasti maalaamiseen. Työkalu sisältää myös tarvittaessa automaattisen reunantunnistuksen, jotta maalaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Tämä reunantunnistus myös mahdollistaa värin pysymisen tarkemmin halutun alueen sisällä.

 1. Valitse Color Replacement Tool (B)
 2. Valitse Options-palkin Mode-asetukseksi joko Hue (sävy) tai Color (väri).
  Hue-asetus säilyttää kohteen alkuperäisen kuvan tummuuden paremmin kuin Color. Color-asetus taasen vaikuttaa myös kohteen tummuuteen.
 3. Valitse väri, joksi haluat kohteen muuttaa
 4. Maalaa kohteen päällä, jolloin kuvan alkuperäinen väri korvautuu valitsemallasi värillä. Huomaa, että kohteen yksityiskohdat säilyvät silti ennallaan.