Kuvänkäsittely esimerkki

Seuraavassa muutama vinkki kuvankäsittelyyn.

Kuvänkäsittely esimerkki

Kuva on haastattelutilanteessa, jossa haastateltiin Purson toimitusjohtajaa. Yllä oleva kvua suoraan kamerasta ja alla peruskäsittelyn jälkeen.

Monesti minulta on kysytty, että mitä kuvaan kannattaa tai pitää tehdä, ennen kuin voi sanoa kuvan olevan valmis. Kuvaanhan voidaan tehdä vaikka mitä, mutta itse pidän kevyesti käsitellyistä kuvista. Tavoitteena siis on, että kuvaustilanteessa kuva tehdään valmiiksi. Tämän ansiosta koneella vietetty aika saadaan minimoitua.

Seuraavassa on kerrottu niin sanottu peruskuvankäsittely. Peruskuvankäsittelyyn kuuluu:

  • kuvan rajaaminen
  • valkotasapainon säätö
  • raakakuvan (RAW) valotuksen korjaaminen
  • kontrastin lisääminen
  • terävöitys

Tuohon kuvaan on tehty valkotasapainon säätö, hieman korjattu valaistusta, lisätty kontrastia sekä terävöitetty. Kuvaan ei ole tehty muuta kuin nuo peruskuvankäsittelyn asiat.

Kuvaus tilanteessa ammuttiin kuvaan täytevaloa salamalla. Alla kaavio, missä salama sijaitsi suhteessa kuvattaviin.

Huoneen seinät olivat vaaleat. Katto melko matalalla. Ammuin salaman valkoisen varjon lävitse teholla 1/4. Salama oli jalustalla ja nostettu niin ylös kuin vain mahdollista. Valotusaika oli 1/60 ja aukko f4, ISO200 ja 50mm objekti.

Manipuloinniksi luetaan, jos kuvasta poistetaan jotain elementtejä. Esimerkiksi jos kuvasta poistettaisiin kuvattavan suusta tupakka. Kuvaajan tehtävänä on välittää katsojalle niitä tunnelmia ja tilanteita, joihin katsojan ei ole mahdollista osallistua muuten. Näin ollen jokaisen kuvan tulee viestittää jotain tunnelmaa, jotain muutakin kuin lätty kuva.

Kuvaaja on tavallaan katsojan silmät erilaisissa tilanteissa.