Kameralaukkuun kannattaa pakata mukaan kaikki tarpeellinen sekä varautua pahimpaan. Älä unohda varaparistoja ja muistikortteja.

Seuraavassa on lueteltu muutama asia, jota kannattaa kameralaukussa kantaa matkassa. Joukossa on ideoita, joihin olen törmännyt verkon keskustelufoorumeilla sekä omia hyväksi havaittuja esineitä.

Toivottavasti näistä on myös teille jotain hyötyä.

Osta halpa vatupassi. Riko se. Laita yksi “vatupassipalikka” mukaan kameralaukkuun. Kun olet hukannut sen, ota toinen jäljelle jääneistä ja laita se kameralaukkuun. Pystyt aina ja kaikkialla tarkastamaan sekä jalustan että kameran vatupassissa olemisen. (Kamera vaikka jalustakengästä.)

Laita vihko ja kynä kameralaukkuun. Voit aina kirjoittaa asioita ylös tai tehdä sopimuksia tien päällä. Varaa myöskin sopimuspaperit matkaan.

Osta iso, auton sisälle laitettava kokoon taittuva aurinkosuoja. Leikkaa siitä kangas pois ja ompele tai liimaa tilalle jotain kauniin valkoista puoliläpäisevää kangasta. Saat kameralaukkukokoisen tee-se-itse -“Lastoliten”. Sitä voi käyttää sekä heijastimena että valonlähteen ja kuvauskohteen välisenä pehmentimenä.

Pidä kameralaukussa aina muutama isompi ja pienempi pakastepussi ja läjä kuminauhoja sekä muutama valkoinen A4. Isoon pakastepussiin voi laittaa kameran kylmästä ulkoilmasta lämpäiseen ja kosteaan sisätilaan tullessa lämpenemään kondensoituvalta kosteudelta suojassa. Pieneen pakastepussiin voi laittaa filkkoja tai muuta arvotavaraa märältä suojaan ja/tai eteenpäin toimitettavaksi. Kuminauhoja voi käyttää kaikenlaiseen. A4-papereiden kanssa niistä saa salamaan hyvän heijastimen: suurin osa kierrätetään katon tai sivuseinän kautta ja paperiläpän korkeutta muuttamalla säädetään suoraan kohteeseen menevän valon määrää. (Tällainen paperin kautta kierrätetty valo on kauniinpaa kuin suora salamavalo.) Digikuvaajille paperi käy myös valkotasapainon säätöön.

Pidä aina ylimääräinen virtalähde mukana, vaikka akku tai paristo olisi lähtiessä täysi. Jos on irtosalama, niin sillekin tuoreet varaparistot.

Aina pieni harmaakortti tai sopiva laadukas korvike laukkuun. Oikean sävyinen kangaspala käy myös välineiden kuivaamiseen tarvittaessa.

Kameralaukussa kannattaa pitää mukana yksi keskilaatuinen ja -sävyinen litteä puuterirasia siltä varalta, että eteen tulee yllättäviä henkilökuvaussessioita, joissa “margariininkiilto” iholta pitää saada pois. Hyvänä apuna on myös se, jos mukana on pikkupakkaus nenäliinoja tai joku riepu.

Partiokaupasta tai urheiluliikkeestä saatava rinkan irtohihna voi olla hyödyksi. Jos esim. tuulisella säällä pitää saada jalustalle lisävakavuutta tai jos pitää käyttää yksijalkaa järeämmän jalustan sijaan liian pitkillä suljinajoilla. Sillä voi myös vähentää laukun varastamisalttiutta tekemällä pöllimisen hitaammaksi.

Kannattaa aina pitää laukussa monistetta, jossa on toisella puolella kuvaus- ja julkaisusopimukset ja toisella oleellisimmat tiedot siitä, missä ja millä ehdoin saa ja ei saa kuvata tässä maassa.