Kameran tyhjentäminen tai oikeammin sanottuna muistikortin tyhjentäminen voidaan suorittaa joko liittämällä kamera suoraan tietokoneeseen tai sitten erillisin muistkortinlukijan avulla.

Itse käytän muistikortinlukijaa, koska mielestäni se on helpompi/nopeampi tapa tehdä tämä asia.

Tämän lisäksi näin ei ole vaaraa siitä, että hajottaisin vahingossa USB-kaapelin liittimen. Nykyisin nämä muistikortinlukijat maksavat noin 10 ?. Kun ostat muistikortinlukijaa niin varmista, että se on USB2 yhteensopiva, jolloin tiedostojen siirto tapahtuu hieman nopeammin muistikortilta tietokoneen kovalevylle.

Kuvien siirto tietokoneelle tapahtuu suurin piirtein seuraavasti. Mikäli kuvien siirto sinun kamerassasi ei onnistu näin, tarkista kameran käyttöohjeista kuinka kuvat tulisi siirtää koneelle.

Seuraava ohjeistus on siihen, kuinka kuvat siirretään kamerasta ilman muistikortinlukijaa.

 1. Kytke tietokoneeseen USB-kaapeli
  Liitä USB-johto tietokoneeseen
 2. Kytke USB-kaapelin toinen pää digitaalikameraan
  Kytke USB-piuha kameraan
 3. Laita kamera päälle (joissakin kameroissa kameran tulee olla kuvien katselutilassa, jotta kuvien siirto onnistuu).
 4. Windows XP -käyttöjärjestelmä tunnistaa uuden laitteen, mikäli kytket kameran ensimmäistä kertaa koneeseen. Laitteen tunnistamisen jälkeen sinulle avautuu seuraava ikkuna:
  Laite tunnistettu, mitä sitten tehdään

  Valitse tässä kohdassa kopioi kuvat oman tietokoneen kansioon ja tämän valinnan jälkeen klikkaa OK-painiketta, jolloin sinulle avautuu Ohjattu skanneri- ja kameratoiminto.

 5. Ohjattu skanneri- ja kameratoiminnon ensimmäisessä näkymässä sinut toivotetaan tervetulleeksi tähän toimintoon ja tässä sinun tarvitsee vain valita Seuraava.Ohjeistusta
 6. Seuraavassa vaiheessa sinun tulee valita kuvat, jotka haluat siirtää kamerasta koneelle. Kuvan oikeassa yläreunassa oleva rasti tarkoittaa, että kuva siirretään, mikäli rastia ei ole kuvaa ei tällöin myöskään siirretä.Valitse siirrettävät kuvatTässä vaiheessa sinun on mahdollista kääntää kuvia, jos oletkin ottanut vaakakuvan sijaan pystykuvia.Kun olet valinnut haluamasi kuvat siirrettäväksi, valitse Seuraava -painike.
 7. Seuraavassa vaiheessa sinun tulee valita siirrettäville kuville jokin kuvajoukon nimi sekä kuvajoukon tallennuskohde.Kuvajoukon nimen sekä tallennus paikan valintaKun olet antanut kuvajoukolle nimen sekä tallennuskohteen valitse Seuraava.Kuvajoukon nimi tarkoittaa mikä etuliite tulee kuvatiedostojen nimeksi, esim. jos kuvasi ovat pääasillisesti särkänniemestä niin voit laittaa kuvajoukon nimeksi sarkanniemi. Kuvatiedosto ovat tälläin muotoa sarkanniemi 001.zzz … sarkanniemi xxx.zzz (zzz tarkoittaa tiedostotarkennetta.

  Tallennuskohde tarkoittaa sitä fyysistä sijaintia, minne kuvat tallennetaan. On järkevää luoda kansiorakenne, jonne tulee kaikki kuvat ja jokainen eri kuvajoukko tulee sitten omiin kansioihinsa, jolloin tiettyjen kuvien löytäminen on hieman helpompaa. Tallennuskohdetta voi muuttaa Selaa (eng. Browse) -painikkeen avulla.

 8. Nyt sinun tulee vain odottaa, jotta kuvat tulee siirrettyä koneelle. Näet tässä näkymässä kokonaisetenemisen sekä yksittäisten kuvien siirron. Jokaisesta siirrettävästä kuvasta näkyy oikeassa reunassa ns. thumbnail -kuva eli ns. esikatselukuva.
  Kuvien siirto kamerasta käynnissä
 9. Kun siirto on suoritettu onnistuneesti loppuun sinulta kysytään mitä haluat tehdä seuraavaksi. Tässä kannattaa valita alla olevan kuvan kaltaiset valinnat, eli Ei mitään, kaikki tarvittava on tehty. Tämän jälkeen valitse Seuraava.
  Kuvat on siirretty onnistuneesti
 10. Nyt kuvien siirto on tietokoneelle valmis. Kuvat sijaitsevat nyt siinä hakemistossa, jonne ne halusit tallentaa.
  Kuvien siirron yhteenveto

  Mikäli et enää muista mihin ne tallennettiin niin tässä näkymässä vielä on kerrottuna mihin ne on tallennettu. Klikkaamalla tätä hakemistopolkua sinulle avataan resurssienhallintaikkuna, jossa näkyvät juuri siirretyt kuvat.
  Resurssienhallinta

 11. Sulje kamera ja ota USB-kaapeli kameran ja tietokoneen väliltä pois.

Käytännössä kuvien siirto muistikortinlukijaa käyttäen tapahtuu ihan samalla tavalla. Ainoastaan silloin sinun ei tarvitse liittää kameraa koneeseen vaan muistikortinlukijan (joka voi olla yhdistettynä koneeseen kokoajan) ja laitat vain lukijaan muistikortin, joka sijaitsee kamerassa. Tällöin edellä kuvatusta ohjeesta jäisi pois kohdat 1 – 3

Alla kuva siitä kuinka tällöin tulisi toimia