Terävöitys
Terävöitys

Kuvan terävöitys: Filter > Sharpen > UnSharp Mask

Terävöityksellä tarkoitetaan sitä, että kuvan vaaleiden ja tummien reunojen pikseleitä terävöitetään. Digitaalisten kuvien terävöittämistä tarvitaan kompensoimaan tulostuksessa tapahtuvaa pehmentymistä, sekä tekemään web-kuvista miellyttävämpiä katseltavia.

Kuva terävöitetään seuraavasti:

  1. Ennen kuin lähdetään kuvaa terävöittämään, pitää kuva suurentaa ensin 100%:n kokoon. Tämä onnistuu helpoiten kaksoisklikkaamalla suurennuslasia. Mikäli kuva ei ole suurennettu 100% ei terävöintiä pystytä arvioimaan kovinkaan luotettavasti koko kuva-alaan.
  2. Tämän jälkeen valitaan Suodin » Terävöitys » Epäterävä maski (Filter » Sharpen » Unsharp Mask).
  3. Anna arvoiksi esim. 250; 1,0; 7.
  4. Hyväksy asetukset OK-painikkeella.
  5. Jos terävöitystä tuli liikaa tai liian vähän, peru se Ctrl + Z ( + Z)

Terävöitys-ikkunan Määrä-kohta (Amount) määrittelee terävöityksen yleisen määrän. Mitä suurempi tämä arvo on, sitä voimakkaampi terävöitys kuvaan tehdään. Yleensä tämä arvo asetuu 150 – 300% väliin.

Säde ruudussa määritellään, kuinka suurella alueella ääriviivoja terävöitetään. Tavallisin arvo tähän ruutuun on 1,0, mutta arvo vaihtelee 0,8 ja 1,5 välillä.

Taso-arvo määrittelee kuvassa esiintyvän kohinan eli rakeisuuden määrän. Mitä suuremman arvon asetat, sitä vähemmän kuvassa esiintyy kohinaa. Sopivan arvon löydät siten, että se on pienin mahdollinen arvo, jolloin vielä kuvan tasaiset pinnat säilyvät tasaisina ja teräviksi tarkoitetut pinant terävinä. Normaalisti tämä arvo vaihtelee 2 – 10 välillä.

[vimeo 10715843 nolink]