laskusuoritus
laskusuoritus

Kuvassa on kuvattuna, kuinka kuvan koon tietojen avulla voidaan laskea megapikseleiden määrä.

Objektiivin f -luvun sekä polttovälin lisäksi moni puhuu megapikseleistä. Eli käytännössä siitä kuinka isoja kuvia kameralla voi ottaa, tarkemmin sanottuna kuinka iso kameralla otetun kuvan suurin mahdollinen kuvakoko voisi olla. Nämä kuvakoon rajat selviävät yleensä kameran tyyppinumerosta tai erillisestä megapikselimerkinnästä esim. 5.0 Megapixels. Viiteen miljoonaan pikseliin päästään kertolaskulla kennon kuvapisteistä eli 2592 x 1944 pikseliä. Pikseliä voitaisiin kutsua rakennuspalikaksi, joista jokainen digitaalinen bittikarttagrafiikkaan kuuluva kuva koostuu. Mitä enemmän näitä pikseleitä kuvakennossa on, sitä suurempana voidaan kennon muodostama kuva käyttää. Usein kameroissa mainostettava megapikselimäärä kertoo siis sen, että mikä on suurin mahdollinen kuvakoko, jonka kyseisellä kameralla voi muodostaa.

Kuvakenno on käytännössä kuin filmi. Kuvakenno on valoherkkä kenno, johon piirtyy objektiivin läpi heijastuva valo ja kennolta kuva tallentuu sitten muistikortille. Kennon valoherkät fotodiodit eivät näe värejä, vaan ne muodostavat kohteesta harmaasävykuvan. Värit syntyvät valoherkkien diodien päällä olevista värisuotimista. Yleisimmin käytetyt värisuotimet ovat punainen, vihreä ja sininen. Nykyisin on myös markkinoilla sellaisia kameroita, joissa on käytetty kolmea kennoa, joista jokainen kenno käyttää eri värisuodinta, kun taas normaalisti samalla kennolla on näitä eri värisuotimilla varustettuja pikseleitä. CMOS-kennon ja CCD-kennon suurin ero on siinä, että CMOS-kennossa jokaisessa pikselissä itsessään tehdään muunnos varauksesta jännitteeksi sekä signaalin vahvistus, jolloin varausta ei tarvitse siirtää kennopiirillä mihinkään, mistä johtuen CMOS-kennoilla päästään yleensä pienempään virrankulutukseen kuin CCD-kennoilla. Lisäksi mm. AD-muunnos tehdään CMOS-kennoilla yleensä itse kennopiirillä, jolloin CMOS-kennon kanssa tarvitaan kameraan vähemmän muita piirejä.

kennonRakenne

Seuraavassa taulukossa on kuvattuna kuinka kuvan koko (pikseleiden määrä) vaikuttaa kuvan suurimpaan mahdolliseen tulostuskokoon. Huomaathan, että taulukossa esitetyt luvut ovat ohjeellisia ja ne on ilmoitettu resoluutiolla 240 dpi. DPI tarkoittaa pistettä per tuuma, eli kuinka monta mustepisaraa tulostetaan per tuuma. Valokuvalaatuisessa tulostuksessa käytetään yleensä 300 dpi:n resoluutiota. Käytännössä kuitenkin kuva voidaan tulostaa isompanakin, kuin mitä taulukossa on esitetty, esim. kolmen megapikselin kameralla otetuista kuvistaa saa usein aivan hyviä A4 -kuvia.

taulukko