Henkilökuvan valaisu miljöössä salamalla

Henkilön valaisu miljöössä salaman avustuksella vaatii muutaman työvaiheen, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Meidän tulee ”taistella” vallitsevan valon kanssa sekä pikkusalamoiden rajoittuneen tehon välillä. Yleensä aukealla paikalla aurinko vie voiton. Pikkusalaman teho ei yksinkertaisesti riitä peittoamaan aurinkoa.

Ratkaisu tähän kilpailuun on se, että viedään malli ”varjoon”. Eli ei yritetäkään kuvata mallia suorassa auringonpaisteessa, vaan siirretään hänet hieman varjoon. Katsotaan kuitenkin, että auringosta saataisiin tehtyä korkovalo, jos näin halutaan.

Tämän jälkeen sinun tulee kuvaajana tehdä valinta, että millä aukolla haluat kuvata. Kun tämä valinta on tehty, säädät valotusaikaa sellaiseksi, että taustan tummuusaste on hyvä. Yleensä taustaa pyritään alivalottamaan aukosta puoleentoista. Tämä sen vuoksi, että silloin pystyt rakentamaan oman valon malliin. Kun aukko ja valotusaika on säädetty, et muuta enää kameran asetuksia. Tässä vaiheessa salama ei ole ollut päällä.

Tämän jälkeen tuot salaman mukaan kuvaan. Kytket salaman päälle ja laitat siihen paikkaan, josta haluat mallin valaista. Perusmuotokuvassahan tuo paikka olisi päävalolle 45 astetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Aseta salama vaikkapa teholle 1/8 ja ota testi ruutu. Jos salamaa tulee liikaa kuvaan, pienennä salaman tehoa, jos taasen liian vähän nosta salaman tehoa. Sijoita salama heti kuva-alueen ulkopuolelle. Älä siis vie salamaa monen kymmenen metrin päähän.

Kun lopputulos miellyttää silmääsi, ei muuta kuin sen jälkeen mallinohjausta ja ruutuja muistikortille.

Työnkulku tiivistettynä

  1. Valitse käytettävä ISO-arvo
  2. Valitse käytettävä AUKKO
  3. Säädä taustan tummuus/vaaleus valotusajalla. (Alivalota taustaa aukon – puolentoista verran.)
  4. Laita salama päälle ja aseta salama oikeaan paikkaan
  5. Hae testi ruutujen avulla salamaan oikea teho
  6. Kun kaikki kunnossa ala ohjaamaan mallia ja tallentamaan muistikortille loistavia otoksia.

Itse asetan päävalon lähes aina minusta katsottuna vasemmalle, tuohon perus muotokuva-asetukseen eli 45 asetetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Käytän yleensä valonmuokkaimena 60cm x 60cm softboxia. Taustan alivalotan yleensä yhdellä aukolla.