Henkilö valkoisella taustalla

Seuraavassa kerron miten kuvasin henkilön valkoista taustaa vasten, jotta kuvattava olisi myöhemmin helpompi syvätä taustasta irti.

Päädyin valaisussa perusmuotokuva valaisuun. Taustana käytin valkoista taustapahvia, jonka valaisin kahdella pikkusalamalla. Muutoinkin valaisen pääasiallisesti kuvani pikkusalamoin.

Näiden salamoiden tehoksi säädin f9. Tehon säätöön käytin apunani valotusmittaria.

Kun olin saanut taustan säädettyä haluamakseni, asetin päävalon. Päävalon asetin 45° sivuun ja 45° ylös. Eli perusmuotokuva valoksi. Tässäkin käytin pikkusalamaa, ja pehmensin valoa n. 80cm octalla. Päävalon asetin teholle f5.6.

Kameraan asetetaan kuvauksen ajaksi aukoksi f5.6. Näin saavutin riittävän syvyysterävyyden, jotta kohteen silmät toistuisivat terävinä. Lisäksi objektiivini piirto on kyseisellä aukolla erittäin hyvä. Yleensäkin objektiivin piirto on parhaimmillaan, kun sitä hieman himmentää.

Varjojen avaamiseen käytin 120cm läpiammuttavaa valkoista varjoa, jonka valaisin pikkusalamalla. Tämän salaman tehoksi asetin f4. Joissain kuvissa en käyttänyt tasuria lainkaan., jotta saavutin suuremman kontrastin. Joissakin kuvissa käytin tasoitusvalon sijasta ns. split valoa, jossa sijoitin kuvattavan molemmin puolin 30 cm x 120 cm softboxit.

Käytin 70-200mm f2.8 objektiivia. Käytin teleobjektiivia, koska halusin mahdollisimman vääristelemättömiä kuvia. Pyrin kuvaamaan kuva-alan puolivälistä, jotta en korostaisi jalkoja tai päätä.

Valotuksen säätöön käytin valotusmittaria sekä testikuvia. Kuvasin ISO100, 1/160 ja aukolla f5.6.

Valaisukaavio, jota kuvissa on käytetty.

Muutama kuva: