post

Muotokuvaa kahdella salamalla

Olen tässä viime aikoina katsellut verkkojen verkosta monia hienoja valaisumalleja. Yllättävän paljon ihmiset ovat käyttäneet valoja.

Tällä tarkoitan sitä, että on käytetty monta valoa. Voisi kuvitella, että vähemmälläkin määrällä pärjäisi. Näin tällaisen muotokuvan, joka oli toteutettu kuudella (6) salamalla. Tässä nyt vaihtoehto, miten tällaisen valaisun saa kahden salaman avulla.

Valotusaikana on 1/250 ja aukkona f11 kennon herkkyyttä on nostettu ISO200. Päävalon edessä on snootti ja salaman teho on säädettu 1/8. Kohteen takana olevan salaman teho on 1/16 ja se on tarkoituksella nostettu ylös ja suunnattu suoraan kameraan.

Kyseinen valo maalaa mukavasti kohteen irti taustasta ja saa aikaiseksi hyvän lens flaren.

Henkilökuva, joka on valaistu kahden salaman voimin.

Tällaisella setupilla saatiin sitten aikaiseksi alla olevaa materiaalia.

Henkilökuva, joka otettu edellä esitetyllä setupilla. Kuvaa on jälkikäsittelyssä rajattu sekä lisätty kontrastia.

Mitäs mieltä olette toteutuksesta?

post

Roskien poisto

Kuvassa olevien roskien poistoon löytyy Photoshopista monta erilaista työkalua, joilla ne voidaan poistaa.

Roskien poistaminen voidaan tehdä joko ennen värinkorjailuja tai niiden jälkeen. Kuitenkin se kannattaa tehdä aina ennen kuvakoon muutosta sekä kuvan terävöitystä.


Paikkaustyökalu

Paikkaustyökalulla valitaan ensin jollain valintatyökalulla tai Patch Tool:lla itsellään, korjattava kohta, jonka jälkeen aluevalinta siirretään kohtaan, josta korjaus halutaan tehdä. Värisävyt yms. Photoshop pyrkii korjaamaan.

 1. Zoomaa kuvaa n. 200 – 300%:n kokoon roskan kohdalta, jonka haluat poistaa
 2. Valitse työkalupaletista Patch-työkalu (J). Tämä työkalu ei sovellu, jos roska rajautuu vaaleaan/tummaan pintaan.
 3. Tarkista, että Option-palkissa on valittuna kohta Source
 4. Valitse kuvasta poistettava kohde paikkaustyökalulla siten, että taustaa tulee mukaan.
 5. Vedä rajattu alue paikkaustyökalulla kuvan sellaiseen kohtaan, josta haluat siirtää korjaavat tiedot roskan päälle
 6. Irroittaessasi hiiren painikkeen, Photoshop tekee korjauksen.

Kloonaava leimasin

Toinen vaihtoehto roskien poistoon on Clone Stamp Tool. Tämä toimii siten, että sinun tulee ensin valita lähde, jonka jälkeen maalataan roskat piiloon.

CS3:sta lähtien kloonaavasssa leimasimessa on ollut mukana muutamia kloonaamista parantavia ominaisuuksia. Uutta on mm. mahdollisuus tallentaa aiemman yhden näytekohdan sijaan viisi lähdettä.

Leimasin toimii siten, että se siirtää pikseleitä näytteenottopisteestä maalauspisteeseen. Tästä syystä näytteenottopiste kannattaakin valita siten, että sen väri ja sävyt ovat mahdollisimman lähellä maalauspisteen värejä ja sävyjä. Photoshop ei tee mitään ”sovitusta”, eli sävyjä ei korjata maalauspisteeseen paremmin sopiviksi.

 1. Valitse työkalupaletista Clone Stamp (S)
 2. Säädä siveltimen koko ja kovuus. Siveltimen tulee olla oikean kokoinen suhteessa kloonattavaan lähteeseen. Yleensä kloonaamiseen parhaiten soveltuu pehmeä tai puolikova sivellin.
  Siveltimen kooksi kannattaa valita hieman pienempi kuin poistettava kohde on.
 3. Napsauta Options-palkista rasti pois kohdasta Aligned (tasattu)
 4. Tuo näkyviin Clone Source -paletti.
 5. Valitse näytteenottopiste valitsemalla Alt-näppäin pohjaan painettuna jokin kohta kuvassa. Kun painat Alt-näppäimen pohjaan, hiiren kursori muuttuu kohdistusristikoksi. Kohdistusristikko näyttää, mistä kohtaa näytteenottopistettä ollaan valitsemassa.
 6. Tämän jälkeen ala maalaamaan roskaa, jonka haluat poistaa.

Korjaussivellin

Korjaussiveltimen avulla voidaan helposti poistaa kuvassa olevia pieniä roskia. Kloonaus työkaluun verrattuna korjaussivellin on huomattavasti viisaampi, sillä se pyrkii säilyttämään korjattavan kohdan sävyn alkuperäisenä.

 1. Valitse työkalupaletista Healing Brush (J)
 2. Valitse siveltimen kooksi vastaavan kokoinen tai hieman isompi sivellin kuin korjattava kohde on
 3. Paina Alt-näppäin alas ja napsauta hiirella kuvassa sitä kohtaa, josta haluat siirtää pikseleitä korjattavaan kohtaan.
  Kohdealue kannattaa valita mahdollisimman läheltä korjattavaa kohtaa.
 4. Maalaa korjaussiveltimellä korjattava kohta.
 5. Kun vapautat hiiren painikkeen, Photoshop korjaa siirretyn kuvan sävyalueen vastaamaan korjattavaa kohtaa.
 6. Toista korjaus kaikkiin roskiin.

Yksityiskohtien korjailu

Yksityiskohtia voidaan korjailla monella eri tavalla. Yksityiskohtia voidaan korjata esimerkiksi spottikorjaussiveltimen (Spot Healing Brush), punasilmäisyyden korjaimella (Red Eye Tool) tai värin vaihtimella (Color Replacement Tool).

Spottikorjaussivellin

Spottikorjaussivellin soveltuu erityisen hyvin tilanteisiin, joissa halutaan korjata jotain pieniä yksityiskohtia. Tällaisia yksityiskohtia ovat näppylät tai luomet.

 1. Valitse Spot Healing Brush (J)
 2. Valitse Options-palkista sopiva sivellinkoko sekä kohteen mukaan joko Proximity Match (läheisyysvastaavuus) tai Create Texture (luo pintakuvio)
 3. Jos korjattava kohde on pieni, sinun tulee vain klikata sitä. Tällöin Photoshop poistaa virheen ja korvaa sen virheen ympärillä olevilla pikseleillä. Mikäli kohde on isompi, voit maalata kohteen.

Punasilmäisyyden korjaus

Sellaista valokuvaajaa ei olekaan, joka ei olisi törmännyt punaisiin silmiin valokuvissa. Kuvankäsittelyssä tämä on helppo korjata. Tätä ”ongelmaa” varten Photoshopissa on erityinen Red Eye Tool.

 1. Valitse Red Eye Tool (J)
 2. Napsauta punaisten pupillien keskikohteessa tai piirrä alue, jonka sisään pupilli jää. Sinun tulee käsitellä jokainen silmä erikseen.
 3. Photoshop korjaa pupilin punaisuuden.

Kohteen värin vaihtaminen maalaamalla

Replacement

Korvattavan värin on hyvä olla mahdollisimman paljon erisävyinen kuin muut sävyt kuvassa.

Melko usein törmätään sellaiseen tilanteeseen, että halutaan muuttaa kohteen väriä joksikin toiseksi kuin mitä se on. Kuten monet muutkin asiat kuvankäsittelyssä, voidaan tämäkin tehdä monella eri tapaa. Tässä kuitenkin esiteltynä tapa, jossa hyödynnetään Color Replacement -työkalua.

Kyseisen työkalun toiminta perustuu puhtaasti maalaamiseen. Työkalu sisältää myös tarvittaessa automaattisen reunantunnistuksen, jotta maalaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Tämä reunantunnistus myös mahdollistaa värin pysymisen tarkemmin halutun alueen sisällä.

 1. Valitse Color Replacement Tool (B)
 2. Valitse Options-palkin Mode-asetukseksi joko Hue (sävy) tai Color (väri).
  Hue-asetus säilyttää kohteen alkuperäisen kuvan tummuuden paremmin kuin Color. Color-asetus taasen vaikuttaa myös kohteen tummuuteen.
 3. Valitse väri, joksi haluat kohteen muuttaa
 4. Maalaa kohteen päällä, jolloin kuvan alkuperäinen väri korvautuu valitsemallasi värillä. Huomaa, että kohteen yksityiskohdat säilyvät silti ennallaan.
post

Kuvankäsittelyn perusteet

Tiedostot saat tallennettua omalle koneelle seuraavasti: Klikkaa kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista (ns. kakkosnäppäin) ja esiin tulevasta valokosta valitset tallenna nimellä. Tämän jälkeen määrittelet kohteen, minne haluat kuvan tallentaa.

 1. Avaa PhotoShoppiin Naarmut.jpg. Tämän jälkeen muuta kuvan koko sellaiseksi, että kuvan pidempi sivu on 800 pikseliä ja resoluutio on 72 ppi.Tämän jälkeen tallenna kuva omaan harjoituskansioosi, nimellä Naarmut_koko_muutettu.jpg.
 2. Avaa PhotoShoppiin Alivalottunut.jpg.Säädä kuvan värisävyt kuntoon.Tallenna kuva psd-muodossa, nimellä Alivalottunut_korjattu.psd.
 3. Avaa PhotoShoppiin Ylivalottunut.jpg.Säädä kuvan värisävyt kuntoon.Tallenna kuva psd-muodossa, nimellä Ylivalottunut_korjattu.psd.
 4. Avaa tiedosto Puhelin.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Puhelin_korjattu.psd.
 5. Avaa tiedosto Kovalevy.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää web-sivustolla.Tallenna kuva nimellä Kovalevy_korjattu.

  Tiedostomuodon saat itse valita.

 6. Avaa tiedosto Lato.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää web-sivustolla.Tallenna kuva nimellä Lato_korjattu.

  Tiedostomuodon saat itse valita.

 7. Avaa tiedosto Katu.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Katu_korjattu.psd.
 8. Avaa tiedosto Maalivahti.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Maalivahti_korjattu.psd.
 9. Avaa tiedosto Talo.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto, vinjetoinnin korjaukset, talon seinien suoritus sekä valkotasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Talo_korjattu.psd.
 10. Mitä eroa on bittikarttagrafiikalla ja vektorigrafiikalla?
  Mihin eri tehtäviin nämä bittikarttagrafiikalla toteutetut kuvat soveltuvat?
 11. Selvitä seuraavat käsitteet ja kerro esimerkkejä käytöstä:
  – Resoluutio
  – Väriavaruus, väriprofiili; CMYK, RGB
 12. Kuvan koko on 4200×2200 pikseliä ja tarkkuus 72ppi.
  Missä koossa (cm x cm) kuva voidaan suurimillaan tulostaa, kun tulostustarkuus on 300ppi?
 13. Palauta mieliisi PhotoShop CS4:n käyttöliittymä ja siitä löytyvät työkalut. Selvitä itsellesi mitä voit tehdä milläkin työkalulla ja mihin toimintoon mikäkin työkalu soveltuu.
post

Näytön kalibrointi Adobe Gamman avulla

Et välttämättä tarvitse mitään kalliita kalibrointi laitteita, jotta saisit näytön kalibroitua.

Itseasiassa silmä on melko luotettava kalibrointilaite, mikäli sille vain tarjotaan kaksi vertailtavaa harmaa- tai väripintaa.

Windows -koneissa näytön kalibroinnin voit suorittaa Adobe Gamma -nimisen sovelluksen avulla. Mac OS X -ympäristössä taasen voit käyttää Applen omaa kalibrointia hyväksesi. Applen oma kalibrointi löytyy Järjestelmäasetukset > Näytöt > Väri > Kalibroi.

Seuraava video ohjeistaa, kuinka kalibrointi onnistuu Windows käyttöjärjestelmässä Adobe Gamman avulla.


post

Kuvan tallentaminen verkkoon

Photoshopissa on mahdollista optimoida kuvat verkkoa varten. Tämä kannattaa muistaa, jos haluat julkaista kuviasi verkossa.

Kuvien optimointi verkkojulkaisua varten on erittäin tärkeää, koska tällöin käyttäjä ei joudu lataamaan ylisuuria kuvatiedostoja. Tämän ansiosta myös sivujen latautuminen nopeutuu.

Photoshopissa on kuvien tallentamista internet-käyttöä varten lukuisia erilaisia säätö- ja optimointimahdollisuuksia. Toiminto, jolla kuvat optimoidaan verkko käyttöä varten on Save for Web & Devices. Device Central tuli mukaan kuvioon CS3:n myötä ja mahdollistaa myös kivien optimoinnin erilaisia mobiililaitteita varten.

Save for Web

Valokuvat kannattaa tallentaa verkkoon JPG-muodossa ja grafiikkamaiset kuvat GIF tai PNG -muodossa.

Kuvien tallentaminen verkkoon

 1. Avaa kuva, jonka haluat optimoida verkkoa varten
 2. Muuta kuvan koko siihen kuvakokoon, jossa haluat esittää kuvan verkossa
 3. Anna komento File > Save for Web & Devices (Shift + Alt + Ctrl/ + s)
 4. Siirry 4-Up-välilehdelle
 5. Vasemmalla näkyy kuvasta pakkaamaton versio. Valitse jokin muu vaihtoehto, jossa kuvan laatu ei kärsi liikaa.
 6. Varmista, että kuvan tiedostomuodoksi on valittu valokuvissa JPG ja grafiikkamaisissa kuvissa PNG. Myös GIF, käy grafiikkamaisissa kuvissa, mutta silloin maksimi värien määrä tippuu 256 väriin.
 7. Voit muuttaa kuvan laatua Quality-liukusäätimellä. Muista samalla tarkkailla kuvan pakkauksen tasoa ja kuvan tiedostokoon suuruutta.
 8. Tallenna kuva Save-painikkeella, jonka jälkeen Photoshop kysyy vielä kuvan nimen ja tallennuskansion.


post

Tiedoston tallentaminen

Save File

Tiedoston tallennus -ikkuna

Kun kuvaan on tehty halutut korjaustoimenpiteet, tulee kuva tallentaa. Tiedostomuoto, johon kuva tallennetaan on tärkeä valinta. Mikäli tallennetussa tiedostossa halutaan säilyttää tasot, tulee tiedostomuoto olla psd, eli PhotoShopin oma tallennusmuoto. Mikäli kuvaa ajatellaan web-käyttöön, tallennusmuoto on gif, png tai jpg. Näissä tallennusmuodoissa tasot eivät säily mukana, vaan tasot yhdistetään. Painotuotteissa taasen käytetään usein tiff- tai eps -tallennusmuotoa.

Tässä tallennusmuodossa kuvaa ei pakata ja tasot säilyvät

Näistä tallennusmuodoista PSD-tiedosto tukee täysin RGB-, Lab- ja CMYK-värejä sekä kuvassa olevia tasoja, polkuja, maskeja ja efektejä. Photoshop-muoto tukee myös todellista läpinäkyvyyttä ja se säilyttää tasoille tehdyt tekstit ja muut vektorielementit vektorimuodossa. Lisäksi tämä tallennusmuoto on häviötön, eli se ei heikennä kuvan laatua. Negatiivisena puolena tällä tallennusmuodolla on se, että kaikki ohjelmat eivät tue sitä. Jos työskentelet Adoben sovelluksilla (Indesign, Illustrator) on suositeltavaa käyttää PSD-tiedostomuotoa.

TIFF -tallennusmuodossa kuvaa ei pakata

Jos haluat käyttää käsittelemääsi kuvaa painotuotteissa tai tulostaa sen jossain muualla kuin kotitulostimellasi, niin TIFF on aina varma ja turvallinen valinta. TIFF-tiedostot ovat toiseksi paras vaihtoehto tulostettaviin ja painettaviin kuviin. TIFF-kuvia voidaan pakata erilaisilla häviöttömillä pakkaustavoilla. PhotoShop osaa tallentaa tarvittaessa myös TIFF-kuviin tasot ja läpinäkyvyydet, mutta ei voida varmasti sanoa, että muut sovellukset kykenisivät tähän. Jos kuva on suorakaiteen muotoinen ja sen tasot ovat yhdistetty, niin silloin TIFF on aina varma valinta.

GIF ja PNG -tiedostomuodot soveltuvat nettiin

Mikäli kuva on tarkoitettu näytöltä katseltavaksi, niin silloin vaihtoehdot ovat JPEG, GIF tai PNG. Mikäli kuva on yksinkertainen, vähän värejä sisältävä logo, on suositeltavaa käyttää GIF tai PNG -tallennusmuotoa. GIF ja PNG -tallennusmuotoja tulee käyttää myös silloin jos kuva sisältää läpinäkyvyyttä. Näissä kahdessa tiedostomuodossa on huomioitavaa, että GIF -kuva voi sisältää ainoastaan 256 eri väriä. Näin ollen GIF ei sovellu valokuvien tallennusformaatiksi. Tätä samaista rajoitusta ei ole PNG-tiedostoissa, mutta sen ongelmana on se, että Internet Explorer ei tue kunnolla kyseisen kuvaformaatin läpinäkyvyyttä.

JPG -tallennusmuoto soveltuu nettiin

Näistä kolmesta näytöllä katseltavasta tiedostomuodosta JPEG on yleisin käytössä oleva. Digitaalikameroilla on mahdollista kuvata suoraan jpg-tiedostoja. JPG-tiedostoformaatin suuri etu on sen säädettävissä oleva häviöllinen pakkaus, jolloin kuvan tiedostokoko saadaan pieneksi. Tämän haittavaikutuksena on se, että kuvan laatu kärsii tästä pakkauksesta. Eli kuvasta menetetään osa informaatiosta. Näin käy joka kerta kun tiedoston tallentaa uudestaan JPG-muodossa.

Kuva tallennetaan seuraavasti:

 1. Valitse Tiedosto » Tallenna nimellä (File » Save As).
 2. Valitse haluamasi tallennusformaatti
 3. Jos haluat tasot ja ICC-profiilin mukaan varmista, että kyseisissä ruuduissa on rastit.
 4. Hae kohde-ruutuun (Save in) haluamasi tallnenuskansio.
 5. Anna tiedostolle kuvaava nimi.
 6. Hyväksy valinnat Tallenna-painikkeella.