Termit

Täällä on käyty lävitse erilaisia valokuvaukseen keskeisesti liittyviä termejä.

Aukko

Aukko (himmennin)

Aukko (himmennin) on objektiivin yhteyteen rakennettu, läpimitaltaan yleensä säädettävä aukko, jonka kautta valon on kuljettava. Aukon kokoa sekä suljinaikaa muuttamalla voidaan säädellä, kuinka paljon kerralla valoa pääsee filmille/kennolle. Aukon koko vaikuttaa myös syvyysterävyyteen, josta voit tarkemmin lukea artikkelista valotusaika ja… (READ MORE)

Termit

Terävyysalue

Terävyysalue tarkoittaa aluetta, joka piirtyy kuvassa terävänä. Terävyysalueeseen vaikuttaa aukko, etäisyys kuvattavaan kohteeseen, tarkennusetäisyys sekä polttoväli. Mitä suurempi aukko (pieni F luku), mitä lähempänä kuvattava kohde on, mitä lyhyempi tarkennusetäisyys, mitä pitempi objektiivin polttoväli, sitä pienempi terävyysalue kuvan syvyyssuunnassa on…. (READ MORE)

Termit

Valotusaika ja himminninaukko

Valotusajalla on tärkeä tehtävä sekä kuvailmaisussa että tekniikassa. Sillä säädetään yhdessä himmenninaukon kanssa valotuksen määrä ja päätetään, millaisena liike toistuu. Lyhyt aika pysäyttää nopeankin vauhdin ja pitkä piirtää näkyviin liikkeen eri vaiheet. Oikealla aikavalinnalla vältetään myös kameran tärähdys. Aukko on… (READ MORE)

Termit

Objektiivin tiedot

Polttoväli

Objektiiveja luonnehditaan useimmiten millimetreinä (mm) ilmaistun polttovälin avulla. Polttovälilasketaan mittaamalla objektiivin taemman pääpisteen ja polttotason välinen etäisyys silloin, kun objektiivi on tarkennettuna äärettömään. Monilinssisen objektiivin etumainen pääpiste on kohdassa, johon objektiivin sisääntulevat valonsäteet näyttävät suuntautuvan. Takimmainen pääpiste on se kohta,… (READ MORE)

Termit

etsin

Etsin

Kompaktikameran suora etsin ei näytä täsmälleen samaa kuvaa kuin se mitä objektiivi muodostaa. Yksisilmäisessä peilikamerassa valo heijastuu peilin kautta etsimeen. Kuten oikealla olevassa kuvassa. Kaksisilmäisessä peilikamerassa kohdetta tähystetään ylemmän objektiivin kautta ja alempi objektiivi ottaa kuvan. Nykyisin monissa pokkari/digikameroissa etsin… (READ MORE)

Termit

Suljin

Suljin

Suljin voidaan säätää sulkeutumaan eri nopeuksilla, jotka määräävät filmin/kennon valotusajan. Kun suljinajan valitsinta käännetään yksi askel, valotusaika puolittuu tai kaksinkertaistuu. Suljinaika tarkoittaa siis, kuinka kauan valoa päästetään filmille tai kennolle. Himmentimen ja linssin väliin tai himmentimen taakse sijoitetuissa keskussulkimissa on… (READ MORE)

Termit

Sommittelusta

Sommittelulla tarkoitetaan kohteiden sijoittelua tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin kuva-alassa. Kuvan sommittelussa on huomioitava suuri määrä asioita. Sen vuoksi sommittelu onkin eräs valokuvaamisen vaikeimmista asioista. Seuraavaksi käsitellään muutamia sommitteluun liittyviä seikkoja. Tasapaino Tasapainoista kuvaa on mukava katsella, eikä siitä synny sellaista vaikutelmaa, että… (READ MORE)

Termit