Perusteet

Valokuvauksen perusteisiin liittyviä kokonaisuuksia, joiden ymmärtäminen on tärkeää valokuvauksessa.

Syvyysterävyydestä

Artikkelissa Terävyysalue käytiin pohjimmiltaan lävitse, mitä terävyysalue (syvyysterävyys) tarkoittaa. Alla olevassa kuvassa on esitetty miten aukko vaikuttaa syvyysterävyyteen. Kamera on ollut jalustalla ja paikallaan, myöskään polttoväliä ei ole otosten välillä muutettu. Ainoat tekijät, jotka kuvien välillä ovat muuttuneet, ovat aukko… (READ MORE)

Perusteet

Miten kuvaamista voi harjoitella?

Kuvaaminen koostuu useasta eri osa-alueesta, teknisestä ja sisällöllisestä. Nämä kaksi osa-aluetta voidaan jakaa vielä useampiin osasiin. Tekninen pitää sisällään valotusajan, aukon, syvyysterävyyden, tarkennuksen jne. Sisällöllinen taasen pitää sisällään kuvan kertomuksen, kuvaajan näkemyksen välittymisen katsojalle, sen ettei kuva olisi tylsä. Näistä… (READ MORE)

Perusteet

Miten kehittyä kuvaajana?

Valokuvaus on mukava harrastus, jonka parissa voi helposti unohtaa nykyelämän hektisyyden ja syventyä ”omaan maailmaan”. Toisaalta valokuvaus on myös todella vaikeaa. Kuvaamisessa voi aina kehittyä. Omasta mielestäni valokuvaaja ei ole koskaan valmis. Tämä taitaa päteä kyllä alaan kuin alaan. Aina… (READ MORE)

Perusteet

Valon kulku

Kohde ja valonlähde Kuvauskohteen valaisemiseen tarvitaan jokin valonlähde. Kohteesta heijastuvat valonsäteet kulkevat kameran läpi ja muodostavat filmille / kuvakennolle piilevän kuvan. Linssi Yksinkertaisimmillaan objektiivi on kuperaksi hiottu lasikiekko eli linssi, joka taittaa kuvauskohteen jokaisesta pisteestä ulospäin heijastuvat valonsäteet, niin että… (READ MORE)

Perusteet

Kuvien siirtäminen kamerasta koneelle

Kameran tyhjentäminen tai oikeammin sanottuna muistikortin tyhjentäminen voidaan suorittaa joko liittämällä kamera suoraan tietokoneeseen tai sitten erillisin muistkortinlukijan avulla. Itse käytän muistikortinlukijaa, koska mielestäni se on helpompi/nopeampi tapa tehdä tämä asia. Tämän lisäksi näin ei ole vaaraa siitä, että hajottaisin… (READ MORE)

Perusteet

Ohjeet

Muutama muistisääntö

Tunne kamerasi Ota harjoituskuvia käyttöohjeen avulla jo kotona. Tarkastele kuvia näytöltä. Pidä kamera aina mukana Yllättävä tilanne voi sattua kesämökillä tai marjamatkalla. Pidä kamera aina valmiina. Opi tuntemaan kohteesi Ota selvää retkikohteistasi tai lajeista, joita haluaisit kuvata. Luonto-oppaista saat tietoa,… (READ MORE)

Perusteet

Kuvausohjelmat

Nykyisissä digikameroissa on useinta eri aiheohjelmia, eli valmiita ohjelmia erilaisiin kuvaustilanteisiin. Auto-valotuksen lisäksi nykyisistä digikameroista yleensä löytyvät myös valotusohjelmat, aukon (A tai Av) ja ajan (S tai Tv) mukaan kuvaukseen sekä täydellinen manuaalinen (M) kuvausohjelma. Näiden valotustoimintojen lisäksi kameroista löytyy… (READ MORE)

Perusteet