post

Kuvankäsittelyn perusteet

Tiedostot saat tallennettua omalle koneelle seuraavasti: Klikkaa kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista (ns. kakkosnäppäin) ja esiin tulevasta valokosta valitset tallenna nimellä. Tämän jälkeen määrittelet kohteen, minne haluat kuvan tallentaa.

 1. Avaa PhotoShoppiin Naarmut.jpg. Tämän jälkeen muuta kuvan koko sellaiseksi, että kuvan pidempi sivu on 800 pikseliä ja resoluutio on 72 ppi.Tämän jälkeen tallenna kuva omaan harjoituskansioosi, nimellä Naarmut_koko_muutettu.jpg.
 2. Avaa PhotoShoppiin Alivalottunut.jpg.Säädä kuvan värisävyt kuntoon.Tallenna kuva psd-muodossa, nimellä Alivalottunut_korjattu.psd.
 3. Avaa PhotoShoppiin Ylivalottunut.jpg.Säädä kuvan värisävyt kuntoon.Tallenna kuva psd-muodossa, nimellä Ylivalottunut_korjattu.psd.
 4. Avaa tiedosto Puhelin.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Puhelin_korjattu.psd.
 5. Avaa tiedosto Kovalevy.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää web-sivustolla.Tallenna kuva nimellä Kovalevy_korjattu.

  Tiedostomuodon saat itse valita.

 6. Avaa tiedosto Lato.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää web-sivustolla.Tallenna kuva nimellä Lato_korjattu.

  Tiedostomuodon saat itse valita.

 7. Avaa tiedosto Katu.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Katu_korjattu.psd.
 8. Avaa tiedosto Maalivahti.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto sekä harmaatasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Maalivahti_korjattu.psd.
 9. Avaa tiedosto Talo.jpg PhotoShoppiin.Tee kuvalle kaikki alkutoimenpiteet, jotka katsot tarpeelliseksi (rajaus, kuvakoon muutos, värisävyt kuntoon, terävöitys, roskien poisto, vinjetoinnin korjaukset, talon seinien suoritus sekä valkotasapainon säätö).Kuvaa on tarkoitus käyttää sanomalehtipainatuksessa.Tallenna kuva nimellä Talo_korjattu.psd.
 10. Mitä eroa on bittikarttagrafiikalla ja vektorigrafiikalla?
  Mihin eri tehtäviin nämä bittikarttagrafiikalla toteutetut kuvat soveltuvat?
 11. Selvitä seuraavat käsitteet ja kerro esimerkkejä käytöstä:
  – Resoluutio
  – Väriavaruus, väriprofiili; CMYK, RGB
 12. Kuvan koko on 4200×2200 pikseliä ja tarkkuus 72ppi.
  Missä koossa (cm x cm) kuva voidaan suurimillaan tulostaa, kun tulostustarkuus on 300ppi?
 13. Palauta mieliisi PhotoShop CS4:n käyttöliittymä ja siitä löytyvät työkalut. Selvitä itsellesi mitä voit tehdä milläkin työkalulla ja mihin toimintoon mikäkin työkalu soveltuu.
post

Kuvaustehtäviä

Seuraavassa on muutama kuvaustehtävä.

 1. Ota 6 kuvaa niin, että kuvien kulmissa on jokin elementti.
  Sama elementti ei saa olla kuvassa kuin kerran.

  Ideana tässä tehtävässä on oppia näkemään myös kuvan reunat ja kulmat. Yleensä aloitteleva kuvaaja keskittyy vain kuvan keskiosaan ja unohtaa kuvan reunat. Tässä tehtävässä tarkastellaankin ensin reunoja ja vasta sitten keskustaa.

 2. Ota yhteensä 6 kuvaa haluamistasi kohteista. Käänny aina kuvan oton jälkeen 180 astetta ja ota toinen kuva.

  Tässä tehtävässä on tarkoituksena oppia näkemään mitä kiinnostavan kohteen toisella puolella on. Monesti nämä takana olleet kohteet ovatkin mielenkiintoisempia.

 3. Stop and shoot -tehtävä. Tehtävän tarkoituksena on se, että noudatat annettuja aikoja sekä kävely suuntaa.

  Kun olet kävellyt määrätyn ajan määrättyyn ilman suuntaan sinulla on aikaa suorittaa kohtaassa kuvaus siinä ajassa, joko valokuvaus aikana on ilmoitettu. Eikä sitten huijata tässä!

  Kuvia otettaessa toimitaan niin kuin kyseessä olisi 36 kuvan rulla. Yksi kohde neljä kuvaa. Ei Fuskausta. Sinun tulee siis ottaa kohteessa neljä (4) erilaista kuvaa annetussa ajassa.

  Jotta 36 kuvaa tulisi täyteen, sinun tulee suorittaa arvonta yhdeksän (9) kertaa. Tämä tarkoittaa, että kohteita tulee olla yhdeksän (9) kappaletta.

  Tämän tehtävän tarkoitus on mm. oppia näkemään asioita ympäristössä, jota ei voi itse valita, ajassa jota ei itse voi valita. Tässä tehtävässä simuloidaan tyypillistä kuvaus tilannetta, joka tulee yllättäin ja menee ohi hetkessä.

 4. Ota kolme (3) kuvaa, joissa erotat kohteen taustalla pienellä terävyysalueella.

  Ota kolme (3) kuva, joissa olet käyttänyt suurta terävyysalueella.

  Terävyysalueen hallitseminen on valokuvaajalle välttämätöntä. Terävyysalueen hallinnalla saa helposti omiin kuviin lisää kerrottavuutta.

 5. Kerro kahdella (2) kuvalla jostain muutoksesta, aihe on vapaa.
 6. Kerro kuudella (6) kuvalla tarina (reportaasi). Reportaasin aiheena on aikuisopiskelijan arki.

  Kirjoita kuvien tueksi lyhyt tarina, joka vie katsojan/lukijan tarinaan. Älä unohda kuvien kuvatekstejä.

 7. Ota henkilökuva, josta kuvastuu henkilön luonnetta.
 8. Ota kolme (4) kuvaa samasta kohteesta siten, että sommittelu ja kuvan tarina muuttuu jokaisessa kuvassa.
post

Valotusaika ja aukko -tehtäviä

Seuraavassa on muutama valotusaikaan sekä aukkoon liittyvä tehtävä.

Muista perustella vastauksesi.

 1. Kuinka aukko, valotusaika sekä polttoväli vaikuttavat kuvaan?
 2. Miten saan kuvaan lyhyen syvyysterävyysalueen?
 3. Miten saan kuvaan suuren syvyysterävyysalueen?
 4. Jos oikea valotus saavutetaan ajalla 1/125 ja aukolla 4, mikä aukko tulisi valita pariksi ajalle 1/30, jotta valon annos pysyisi samana?
 5. Jos oikea valotus saavutetaan ajalla 1/250 ja aukolla 2.8, millainen on kuva, jos ajaksi valitaankin valotusmittarin suosituksesta huolimatta 1/60?
 6. Mikä ero on valokuvissa, kun ne on otettu samalta paikalta samasta kohteesta samalla objektiivilla ja samalla herkkyysasetuksella, mutta toisessa kuvassa on käytetty aukkona f 2.0 ja toisessa f 11 olettaen, että molemmilla aukoille on valittu oikean valotuksen tuottava aika?
 7. Käy kokeilemassa Ylen digikuvauskurssin alta löytyvää kamerasimulaattoria. Kyseisellä simulaattorilla pääset kokeilemaan valotusajan sekä aukon merkitystä kuviin.
  Toimiakseen simulaattori vaatii Java pluginin asennuksen koneelle.
 8. Lue päivän lehtiä (paperi- ja verkkoversiot käyvät). Valitse kolme (3) kuvaa ja analysoi niitä valon, käytetyn syvyysterävyyden, sommittelun ja kuvakulman suhteen. Kerro millaista valoa kuvassa on mahdollisesti käytetty ja millaisen kertomuksen/tunnelman syvyysterävyys, sommittelu ja kuvakulma tuovat kuvaan.
post

Perusteet osion tehtäviä

Tee seuraavat tehtävät:

 1. Mitä tiedät digikuvauksesta?
 2. Valokuvauksen käsitteitä
 3. Valokuvauksen käsitteitä II
 4. Tutustu kameraasi ohjekirjan kanssa ja tutki miten valmiita aiheohjelmia kamerassasi on?
 5. Selvitä miten kamerassasi muutetaan kuvan koko ja pystyykö siinä muuttamaan kuvatiedoston pakkaussuhdetta.
 6. Miten kamerassasi säädetään valkotasapaino?
 7. Pystyykö kamerallasi tarkentamaan manuaalisesti, jos kyllä niin miten?