post

Henkilökuvan valaisu miljöössä salamalla

Henkilön valaisu miljöössä salaman avustuksella vaatii muutaman työvaiheen, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Meidän tulee ”taistella” vallitsevan valon kanssa sekä pikkusalamoiden rajoittuneen tehon välillä. Yleensä aukealla paikalla aurinko vie voiton. Pikkusalaman teho ei yksinkertaisesti riitä peittoamaan aurinkoa.

Ratkaisu tähän kilpailuun on se, että viedään malli ”varjoon”. Eli ei yritetäkään kuvata mallia suorassa auringonpaisteessa, vaan siirretään hänet hieman varjoon. Katsotaan kuitenkin, että auringosta saataisiin tehtyä korkovalo, jos näin halutaan.

Tämän jälkeen sinun tulee kuvaajana tehdä valinta, että millä aukolla haluat kuvata. Kun tämä valinta on tehty, säädät valotusaikaa sellaiseksi, että taustan tummuusaste on hyvä. Yleensä taustaa pyritään alivalottamaan aukosta puoleentoista. Tämä sen vuoksi, että silloin pystyt rakentamaan oman valon malliin. Kun aukko ja valotusaika on säädetty, et muuta enää kameran asetuksia. Tässä vaiheessa salama ei ole ollut päällä.

Tämän jälkeen tuot salaman mukaan kuvaan. Kytket salaman päälle ja laitat siihen paikkaan, josta haluat mallin valaista. Perusmuotokuvassahan tuo paikka olisi päävalolle 45 astetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Aseta salama vaikkapa teholle 1/8 ja ota testi ruutu. Jos salamaa tulee liikaa kuvaan, pienennä salaman tehoa, jos taasen liian vähän nosta salaman tehoa. Sijoita salama heti kuva-alueen ulkopuolelle. Älä siis vie salamaa monen kymmenen metrin päähän.

Kun lopputulos miellyttää silmääsi, ei muuta kuin sen jälkeen mallinohjausta ja ruutuja muistikortille.

Työnkulku tiivistettynä

  1. Valitse käytettävä ISO-arvo
  2. Valitse käytettävä AUKKO
  3. Säädä taustan tummuus/vaaleus valotusajalla. (Alivalota taustaa aukon – puolentoista verran.)
  4. Laita salama päälle ja aseta salama oikeaan paikkaan
  5. Hae testi ruutujen avulla salamaan oikea teho
  6. Kun kaikki kunnossa ala ohjaamaan mallia ja tallentamaan muistikortille loistavia otoksia.

Itse asetan päävalon lähes aina minusta katsottuna vasemmalle, tuohon perus muotokuva-asetukseen eli 45 asetetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Käytän yleensä valonmuokkaimena 60cm x 60cm softboxia. Taustan alivalotan yleensä yhdellä aukolla.

post

Valaisua pikku salamoilla

Pidin pikku salama -kurssin Sastamalan opistolle ja kyseiseen kurssiin liittyen kuvasin muutaman esimerkkikuvan kurssin aikana. Näiden kuvien tarkoituksena oli esittää kurssille osallistujille erilaisia valaisuja, joita heidän oli myöhemmin tarkoitus toteuttaa itse.

Kuvatessa käytin herkkyyttä ISO100. Ensimmäisessä kuvassa käytin aukkoa f2.8 ja valotusaikaa 1/60, koska halusin vallitsevaa valoa mukaan. Suuren aukon valitsin, jotta sain taustalla olevaa tiiliseinää epäteräväksi. Valaisun hoidin viidellä pikkusalamalla. Valaisukaavio on esitetty tässä alla.

Tämän jälkeen pieni kuvankäsittely, ja kuva oli valmis.

post

Juoksijan valaisu

Tällainen keli oli eilen

Eilen Sastamalassa juostiin ties kuinka mones Rautaveden maraton. En ole ennen käynyt kyseistä tapahtumaa kuvaamassa, joten ajattelin käydä kokeilemassa tuollaisen tapahtuman kuvaamista.

Keli oli eilen erittäin harmaa. Taivasta peitti tasainen pilvipeitto, joka teki valosta erittäin tasaista. Eli kuvista tulisi melko kontrastittomia.

Halusin kuitenkin hieman enemmän potkua kuviin, jotta se onnistuisi, tarvittaisiin kontrastia lisää.

Päädyin valaisemaan juoksijan yhdellä pikku salamalla. Jotta saisin mahdollisimman suuren kontrastieron, en käyttänyt mitään pehmennintä salaman edessä, vaan käytin kovaa valoa. Vaikka vallitseva valo olikin pehmeää.

Valitsin tämän tämän kuvauskohdan sen vuoksi, että näin mahdollisimman pitkälle, mistä juoksijat tulivat. Tämän lisäksi tausta on melko rauhallinen, eikä siellä ole kovinkaan paljoa häiritseviä tekijöitä. Tällaisen kuvaamiseen olisi tietenkin joku mäkisempi paikka voinut olla tyylikkäämpi.

Lue loppuun

post

Tuotekuvausta

Kokeilin hieman tuotekuvausta eilen kotosalla. Väsäsin keittiön pöydälle ”studion” ja aloin räiskimään.

Tuotteen ympärille kyhäsin diffuusiokankaasta ”stripit” korkovaloille ja päävalon virkaa hoiti 100cm läpiammuttava sontikka.

Yllä on kuvattuna kuvauksessa käytetty setup. Tarkemmin ottaen tuo sontikka oli lähes tulkoon suoraan kohteen yläpuolella, eli ammuin sen melko korkealta (lähes katonrajasta, n. 2 m korkeudesta). Toinen eriävyys tuohon setup-kuvaan on se, että taustana oli valkoinen kangas, joka tarkoituksella on valaistu puhki.

Korkovalot (tuotteen sivuilla ja hieman takana) olevat salamat olivat Canon Speedlight 580 EX II ja asetettu toholle 1/8 ja välähdyspää oli zoomattu 24 mm. Päävalon virkaa hoiti Canon Speedlight 430 EX II ja tehoa 1/4 ja välähdyspää oli myös zoomattu 24 mm.

Kamerassa oli valotusaikana 1/200 ja aukkona f5.6, herkkyyden ollessa 100. Polttoväli oli 24 mm.

Tällainen lopputulos tuolla valotuksella sitten tuli. Kuvaan PhotoShopissa hieman kiristetty.

Tölkin valaisu

Tänään kuvasin juomatölkkiä, siten että tölkin pinnalla näkyisivät ”hikikarpalot”. Aikaa ei taaskaan kuvaamiseen ollut juuri yhtään. Kaiken kaikkiaan valon, heijastimien, kameran sekä tuotteen asettelemiseen kului aikaa maksimissaan noin 15 minuuttia.

Kuvassa käytin valona yhtä salamaa (Canon Speedlight 580ex II), jonka ammuin valkoisen sateenvarjon lävitse. Salaman sijoitin tuotteen taakse. Salaman tehona taisi olla 1/8 tai 1/16 ja zoom oli määrätty 24 mm, jotta valolla saataisiin täytettyä koko sateenvarjo. Tuotteen sivuille sijoitin kaksi heijastinta, joilla oli tarkoitus saada tölkin reunoihin valkoiset raidat. Kamerassa asetukset olivat manuaalilla, ja valotusaikana oli 1/60 aukon ollessa 2,8 (ISO 100).

Kuvan setupin voit tarkastaa osoitteesta http://bit.ly/dIP0Wa.

Yksinkertainen valaistus

Seuraavassa on kuvaus, yksinkertaisesta valaisusta, jolla on seuraava kuva on kuvattu.

Valaisu on luotu kynttilöiden sekä periaatteessa yhden salaman avulla. Siksi periaatteessa yhdellä salamalla, että kameran päällä on ollut toinen salama ohjaussalama (master), joka on ohjannut pääsalamaa (slave). Salamoina on ollut Canon Speedlight 580II salamat, joista toinen on asetettu master tilaan ja toinen slave tilaan. Molemmat salamat olivat manuaalitilassa, kuten myös kamera.

Jalustalla oleva slave salaman eteen pystytin 60x60cm softboxin, jotta saisin aikaiseksi pehmeää valoa. Valitsin softboxin sateenvarjojen sijaan, jotta pystyisin rajaamaan paremmin mihin valo lankeaa ja näin pääsisin myös ”hajavalosta” paremmin eroon.

Valotusajan mittasin kynttilöistä, koska halusin niiden tuottamaa valoa myös mukaan kuvaan. Aukon olin valinnut jo heti kättelyssä, koska halusin mahdollisimman lyhyen terävyysalueen. Tästä syystä aukoksi valitsin 2.8. Kamerasta ruuvasin ISO-arvoksi 200. Näillä asetuksilla valotusajaksi muodostui 1/50, jotta saisin riittävästi kynttilöiden valoa mukaan.

Salaman säätämisessä lähdin liikkeelle siitä, että asetin ensin softboxin takana olevan salaman ”puolitehoille” eli tässä tapauksessa 1/32. Tällöin minulla on vielä riittävästi nostaa sekä pudottaa salaman tehoa.

Koska en halunnut master-salaman vaikuttavan juurikaan valmiiseen kuvaan laitoin aluksi sen tehoksi 1/64. Tämä oli kuitenkin liikaa, haluamani lopputuloksen kannalta, joten minun piti pudottaa tehoa.

Näin salamoiden tehoiksi muodostui seuraavat:

  • Slave (jalustalla): 1/32
  • Master (kameran päällä): 1/128

Käytetty kamera kuvauksessa oli Canon EOS 1D Mark II ja objektiivina oli Sigman 50mm f1.4.

Valaisusta löydät kaavion osoitteesta http://bit.ly/f2aoZM.