post

Henkilökuvan valaisu miljöössä salamalla

Henkilön valaisu miljöössä salaman avustuksella vaatii muutaman työvaiheen, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Meidän tulee ”taistella” vallitsevan valon kanssa sekä pikkusalamoiden rajoittuneen tehon välillä. Yleensä aukealla paikalla aurinko vie voiton. Pikkusalaman teho ei yksinkertaisesti riitä peittoamaan aurinkoa.

Ratkaisu tähän kilpailuun on se, että viedään malli ”varjoon”. Eli ei yritetäkään kuvata mallia suorassa auringonpaisteessa, vaan siirretään hänet hieman varjoon. Katsotaan kuitenkin, että auringosta saataisiin tehtyä korkovalo, jos näin halutaan.

Tämän jälkeen sinun tulee kuvaajana tehdä valinta, että millä aukolla haluat kuvata. Kun tämä valinta on tehty, säädät valotusaikaa sellaiseksi, että taustan tummuusaste on hyvä. Yleensä taustaa pyritään alivalottamaan aukosta puoleentoista. Tämä sen vuoksi, että silloin pystyt rakentamaan oman valon malliin. Kun aukko ja valotusaika on säädetty, et muuta enää kameran asetuksia. Tässä vaiheessa salama ei ole ollut päällä.

Tämän jälkeen tuot salaman mukaan kuvaan. Kytket salaman päälle ja laitat siihen paikkaan, josta haluat mallin valaista. Perusmuotokuvassahan tuo paikka olisi päävalolle 45 astetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Aseta salama vaikkapa teholle 1/8 ja ota testi ruutu. Jos salamaa tulee liikaa kuvaan, pienennä salaman tehoa, jos taasen liian vähän nosta salaman tehoa. Sijoita salama heti kuva-alueen ulkopuolelle. Älä siis vie salamaa monen kymmenen metrin päähän.

Kun lopputulos miellyttää silmääsi, ei muuta kuin sen jälkeen mallinohjausta ja ruutuja muistikortille.

Työnkulku tiivistettynä

  1. Valitse käytettävä ISO-arvo
  2. Valitse käytettävä AUKKO
  3. Säädä taustan tummuus/vaaleus valotusajalla. (Alivalota taustaa aukon – puolentoista verran.)
  4. Laita salama päälle ja aseta salama oikeaan paikkaan
  5. Hae testi ruutujen avulla salamaan oikea teho
  6. Kun kaikki kunnossa ala ohjaamaan mallia ja tallentamaan muistikortille loistavia otoksia.

Itse asetan päävalon lähes aina minusta katsottuna vasemmalle, tuohon perus muotokuva-asetukseen eli 45 asetetta sivuun ja 45 astetta yläviistoon. Käytän yleensä valonmuokkaimena 60cm x 60cm softboxia. Taustan alivalotan yleensä yhdellä aukolla.

post

Valaisua pikku salamoilla

Pidin pikku salama -kurssin Sastamalan opistolle ja kyseiseen kurssiin liittyen kuvasin muutaman esimerkkikuvan kurssin aikana. Näiden kuvien tarkoituksena oli esittää kurssille osallistujille erilaisia valaisuja, joita heidän oli myöhemmin tarkoitus toteuttaa itse.

Kuvatessa käytin herkkyyttä ISO100. Ensimmäisessä kuvassa käytin aukkoa f2.8 ja valotusaikaa 1/60, koska halusin vallitsevaa valoa mukaan. Suuren aukon valitsin, jotta sain taustalla olevaa tiiliseinää epäteräväksi. Valaisun hoidin viidellä pikkusalamalla. Valaisukaavio on esitetty tässä alla.

Tämän jälkeen pieni kuvankäsittely, ja kuva oli valmis.

post

Juoksijan valaisu

Tällainen keli oli eilen

Eilen Sastamalassa juostiin ties kuinka mones Rautaveden maraton. En ole ennen käynyt kyseistä tapahtumaa kuvaamassa, joten ajattelin käydä kokeilemassa tuollaisen tapahtuman kuvaamista.

Keli oli eilen erittäin harmaa. Taivasta peitti tasainen pilvipeitto, joka teki valosta erittäin tasaista. Eli kuvista tulisi melko kontrastittomia.

Halusin kuitenkin hieman enemmän potkua kuviin, jotta se onnistuisi, tarvittaisiin kontrastia lisää.

Päädyin valaisemaan juoksijan yhdellä pikku salamalla. Jotta saisin mahdollisimman suuren kontrastieron, en käyttänyt mitään pehmennintä salaman edessä, vaan käytin kovaa valoa. Vaikka vallitseva valo olikin pehmeää.

Valitsin tämän tämän kuvauskohdan sen vuoksi, että näin mahdollisimman pitkälle, mistä juoksijat tulivat. Tämän lisäksi tausta on melko rauhallinen, eikä siellä ole kovinkaan paljoa häiritseviä tekijöitä. Tällaisen kuvaamiseen olisi tietenkin joku mäkisempi paikka voinut olla tyylikkäämpi.

Lue loppuun

post

Vinkkejä henkilökuvaukseen

Seuraavassa on muutamia vinkkejä henkilökuvaukseen, joita olen itse kantapäänkautta oppinut. Lisäksi olen kerännyt tänne vinkkejä, joihin olen törmännyt erinäisillä keskustelufoorumeilla.

Jos kuvattavalla on kamerakammo (noin 90% ihmisistä), niin kaiva kamera etukäteen esiin, laita se vaikka pöydälle kuvattavan ja itsesi väliin linssi vähän kuvattavan suuntaan, juttele mahdollisimman rennosti jonkun aikaa.

Toinen hyvä keino on, että haastattelun aikana ottaa muutaman kuvan, jotta kuvattava olisi rennompi sitten haastattelun jälkeen, kun varsinainen kuvaus alkaa.

Kuvaa kuvattavan silmän korkeudelta. Tällöin ei tule mitään vääristyksiä mittasuhteisiin. Olettaen että et kuvaa superlaajakulmalla.

Älä ota ”suurennettuja passikuvia”, vaan seuraa kuvattavaa ennen kuvaamista ja etsi hänestä sitä, mikä on juuri hänelle luonteenomaista. Yritä tallentaa se kuvatessa.

Laita kuvattava tekemään kuvissa jotain.

Kuuntele kuvattavaa.

Kerää kaikkialta – myös valokuvauksen ulkopuolelta – ideoita ja harjoittele niiden toteuttamista, mutta älä käytä niitä ennen kuin niiden aika tulee.

Hanki yleissivistystä. Lue. Keskustele. Käy taidenäyttelyissä. Laajenna tuttavapiiriäsi. Mieti ikuisuuskysymyksiä.

Ei voi saada aikaan hyviä kuvia ellei ole mitään sanottavaa eikä tähän oma sisäinen maailma yksinään riitä.

Älä sorru kamerakuskiksi, vaan valokuvaa = älä asennoidu kuvaamiseen kamera-nimisen teknisen välineen käyttäjänä, vaan luovan, mielikuvitusta ja teknistä osaamista vaativan viestinnän piiriin kuuluvan taidemuodon toteuttajana.

Kuivaharjoittele laukaisemista, ideointia, sommittelua… kaikkea.

Pyydä maallikoilta mielipiteitä kuvistasi – mieluiten sellaisilta, jotka eivät pidä sinusta!

Pyydä asiantuntijoilta mielipiteitä mistä tahansa kuvista.

Seuraa valokuvausta äläkä pelkästään välineitä. Miehillä on tapana suhteutua kaikkeen välineorientaation suunnalta. Koita unohtaa välinekeskeisyys.

Älä ikinä suhtaudu ylimielisesti kehenkään sen takia, että tuo toinen ei ymmärrä suurta nerouttasi. On mahdollista, että tuo toinen ymmärtää sinua paremmin ”suuren neroutesi” todellisen luonteen. Loistosuoritukset nousevat siitä, että on nöyrä elämän ja suoraselkäinen ihmisten edessä.


Lisää tietoa aiheesta: